“Bikefitting, het vinden van de perfecte fietshouding”

Veel fietsers zijn te lang op zoek om een juiste zit te vinden. Menigeen lukt dat niet en “lijdt” daardoor onnodig, zeker wanneer er veel kilometers worden gemaakt. In het peloton en zeker in een toer groep ziet men maar al te vaak renners de rug of schouders strekken, handen of voeten schudden (tintelen). Allerhande klachten die het gevolg kunnen zijn van een verkeerd afgestelde fiets.

Wat gaat er dan vaak verkeerd?

De grootste fouten worden gemaakt met een computermeting (of zelfs een globale inschatting) vooraf, als men een nieuwe fiets koopt. Vaak gebruikt men meet been-, arm-, romplengte enz. Uit deze gegevens rekent een computerprogramma dan een gemiddelde uit. Dit programma houdt echter geen rekening met het feit dat de renner een persoon is van 22 jaar en b.v. 76 kg, of een persoon is van 58 jaar en 98 kg met dezelfde lengte. Beide keren zal de dezelfde meting te zien zijn. Men kan dan er van uitgaan dat men er bij beide personen behoorlijk naast kan zitten.

Daarnaast houdt het programma geen rekening met bestaande ongemakken of blessures en naar de hoogte van b.v. de remhevels wordt zo wie zo niet gekeken (slapende handen), om over de positie van de schoenplaatjes maar te zwijgen. Kortom, een computerprogramma houdt geen rekening met lichamelijke afwijkingen of persoonlijke voorkeuren, maar gaat uit van gemiddelde waarden.

Lichamelijke oorzaken.

Natuurlijk zijn niet alle pijntjes of klachten het gevolg van een verkeerde fietsafstelling. Ze kunnen ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld on-getraindheid, overbelasting of van lichamelijke aard. Kennis van biomechanica en fysiotherapie door een Bike-Fit Specialist is hierbij onmisbaar.

Omgekeerd kan het ook zo zijn, dat je nergens last van hebt en je dus denkt dat je goed zit. Toch met een verbeterde fietspositie zou het best zo kunnen zijn dat je misschien wel een hoger km gemiddelde kunt rijden met hetzelfde energie verbruik.

Hoe moet het dan eigenlijk wel ?

De volgende punten zijn voor een goede fietshouding van belang:
Het doel van de renner, competitie (criterium, marathon, triatlon), of sportief recreatief gebruik. Samen met de renner wordt fietsend op zijn (of haar) eigen fiets, na een opwarmfase op de rollerbank, gezocht naar wat voor de renner de meest ideale fietshouding is tussen efficientie, krachtmaximalisatie, weerstand en comfort. Gekeken wordt naar de positie van de schoenplaatjes, hielsprong van de schoen, de zadelhoogte, zadel terugstand, crancklengte, lengte voorbouw, breedte en hoogte van het stuur en de positie van de remgrepen.

“Meten is weten” dus tijdens het afstellen wordt veel gemeten en gerekend, graden hoeken, afstanden, verschillen om zo de veranderingen inzichtelijk te maken en vast te leggen.

Meer fietsplezier!

Met een goede fietsmeting kan dus een goed en individueel advies gegeven worden waardoor klachten verholpen kunnen worden, een hoger gemiddelde gereden kan worden en wat zeker het belangrijkste is met meer fietsplezier. Dat geldt niet alleen voor volwassen renners, maar zeker ook voor junioren en nieuwelingen in de groei. Deze groep kan door regelmatige metingen en correcties behoed worden voor een verkeerde houding en de daaruit voortkomende blessures en misschien wel voor voortijdig stoppen van de wielersport.

bike-967411__340