Fietsen op bijvoorbeeld de racefiets en mountainbike is bewegen en bewegen is gezond. Toch kunnen er tijdens het fietsen allerlei ongemakken en klachten optreden, die het fietsplezier kunnen bederven.
In deze blog wil ik nader ingaan op het afstellen van de schoenplaatjes, van de racefiets en de mountainbike/cyclocrosser en bijvoorbeeld spinnig.

Omdat bij deze sporten de voeten vast zitten aan het pedaal ontstaat er een “gesloten” systeem van krachtoverbrenging op de fiets. Een keten welke soepel moet verlopen.

Waarschuwing! Het is onmogelijk om de schoenplaatjes er “op gevoel” onder te (laten) plaatsen, dit is zeer nauwkeurig en specialistisch werk!

Kortom het is dus belangrijk om de fig9“Keten van kracht” soepel te laten verlopen.
Klachten welke gerelateerd zijn aan verkeerd afgestelde schoenplaatjes zijn bijvoorbeeld knie-pijn, pijn aan de achillespees en kuitspieren, heupklachten en enkel klachten. Maar vaak ook krachtsverlies in de druk op het pedaal. De kracht komt dan terug het lichaam in in plaats van op het pedaal wat vervolgens weer andere klachten kan veroorzaken.

De oorzaken voor blessures als gevolg van fietsen kan men opdelen in twee categorieën, namelijk klachten als gevolg van de afstelling van de fiets en klachten die in principe een lichamelijke oorzaak hebben, maar die versterkt kunnen worden door de opgelegde of gedwongen (verkeerde) beweging of door de specifieke fietshouding.

Schoenplaatjes moeten dus met zorg en precisie worden ingesteld, ook als er een verkanteling in de voet aanwezig is. Een must voor elke fietsenwinkel. wielrentrainers, spinning enz. . Een stukje extra service en zorg. Het maakt fietsen en spinning leuker omdat het de rotatie vergemakkelijkt en pijntjes wegblijven, waardoor u uw klanten langer kunt behouden.

Het juist afregelen van de pedaaldruk en het verhelpen van een eventuele verkanteling in de voet kan eenvoudig verholpen worden en duurt ongeveer 20 minuten*, vrijwel elke fietser bemerkt direct verschil, meer pedaaldruk en een betere afwikkeling van de enkel.

(*Het afstellen van de pedaaldruk zit natuurlijk ook in een volledige bikefit meting)

cropped-cropped-slide1.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s