Er zijn veel manieren om tot een ideale (sportieve) fietspositie te komen, het uitzoeken van een juiste framemaat is vaak al een opgave net als de hoogte van het zadel en de positie van het stuur opzoeken.

Maar een juiste framemaat betekent niet vanzelf een goede of comfortabele fietshouding, blessures of pijntjes kunnen dan toch nog ontstaan, zeker als er langere afstanden gereden wordt. Slapende handen, pijn aan het zitvlak of rug, nek en schouder komen veel voor. Gevoel en efficiëntie op een juiste maat fiets is dus onlosmakelijk aan elkaar verbonden, waardoor ook de krachtoverbrenging optimaal is en met (veel) meer plezier gefietst kan worden.

Gevoel + Efficiëntie + Juiste Fietsmaat = Optimale Krachtoverbrenging.

1004004013408521_2
Deze krachtoverbrenging kan vergeleken worden met een gestapelde Blokkentoren waarop druk uitgeoefend wordt. Als de blokken recht op elkaar gestapeld staan is de gehele stapel sterk maar een enkele afwijking kan voor problemen zorgen.

Het fundament van de toren.
Bij het fietsen is het fundament de positie van de voet op het pedaal.
In een gesloten krachtsysteem zoals op een sportfiets waarbij vaak met schoenplaatjes vast aan de pedalen gereden wordt is, is het plaatsen van het fundament (het onderste blok) van groot belang.
Als deze juist uitgerekend en afgesteld is, en niet er zomaar “op gevoel” onder geschroefd is, zal het contact optimaal zijn,

il_340x270.1228983473_6ktq

Een verdraaiing en of ver-kanteling van de voet en of enkel kan een verstoring in de Blokkentoren veroorzaken een juiste afstelling van de schoenplaatjes houdt hier rekening mee.

De volgende, blokken kunnen vervolgens op dit “fundament” geplaatst worden, het opzoeken van de juiste knie-hoek, zadelhoogte en positie maakt dat het contact met het pedaal optimaal is.

De (ont)spanning van de rug, schouders en nek zijn de volgende blokken die geplaatst worden  waarna de bovenste blokken van de armen en het stuur (handen en vingers) recht op de andere blokken neergezet kunnen worden.

Alles werk dan samen om een optimale krachtoverbrenging te hebben vanaf het stuur naar de pedalen zonder dat er ergens kracht verloren gaat of blokkeert.

Snel en in één keer goed op de fiets, laat de fiets afstellen door een gespecialiseerde bikefitter bij Bikefit Bennekom.

Sommige (pijn)klachten kunnen ontstaan uit een combinatie van factoren zoals asymmetrie en of lichamelijke oorzaken.
Een bikefitter waar mogelijk achterliggende oorzaken herkennen en waar nodig doorverwijzen naar  bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een arts.