Voor Triathleten en Tijdrit-rijders telt iedere seconde en dat vereist een perfect samenspel tussen krachtoverbrenging, aerodynamica en de positie op de fiets.
De meest aerodynamische positie is echter niet altijd de positie waarin ook het meeste vermogen geleverd kan worden.
Maar op de langere afstanden moet ook het comfort niet vergeten worden.

dumoulin_TDF_3

“Op een bepaald moment levert een diepere zit nauwelijks nog rendement op terwijl je wel minder comfortabel zit waardoor je weer vermogen inlevert. De winst in aerodynamica is dan minder groot dan het verlies aan vermogen.”

Koersfiets vs tijdritfiets.
Ook op een koersfiets is een goede tijdritpositie prima af te stellen, al kan het daarbij soms lastig zijn een voldoende diepe zit te vinden. Een Tijdritfiets daarin tegen geeft een diepere aerodynamische zit.
Hoewel met de Bike-Fit fietspositiemetingen veel kan worden gecorrigeerd, geldt ook hier: een goed begin is het halve werk. De fiets die past en niet de fiets die er zo mooi uitziet.  Bij een te groot frame is de hoek romp-bovenarm zo groot dat het sturen niet goed meer gaat. De meeste problemen worden bij tijdrijders en triatleten helaas veroorzaakt door een te groot frame. Daarnaast “schudden” veel tijdrijders tijdens het fietsen omdat niet de tijd (en expertise) genomen is om de fiets naar het lichaam af te stellen en er veel kracht verloren gaat.

Stil zitten…
Als eenmaal de perfecte tijdrit-positie is gevonden dan zit de tijdrijder of tri-atleet zonder terugwerkende kracht op de fiets, muis-stil en ontspannen, zodat een eventuele overgang naar het loopgedeelte soepeler (minder vermoeid) zal verlopen en een veel hoger gemiddelde gereden kan worden.

Specialistme
Bij Bike-Fit Bennekom zetten wij triatleten en tijdrijders regelmatig “op de fiets” een bijzonder en uniek specialisme, in de onderstaande opname zit de rijder (Niels) perfect en stil op de fiets.
Zo stil dat de bidon tijdens het rijden gewoon blijft staan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s